September 18

Tags

Middag i Kisumu / Dinner in Kisumu

057

Häromkvällen blev jag bjuden på middag hos mina grannar. Det är ett ungt par som har en son på 3 år. Mannen i huset har tidigare bott i England men har nu flyttat hem till Kenya för att ta hand om sin gamla mormor som bor hos dem.  Det bjöds på traditionella Kenyanska rätter. Innan man börjar äta kommer frun i huset med en plastbunke och en kanna vatten så man får tvätta sina händer. Sen ber hon en bön och tackar gud för maten. Det absolut viktigaste på bordet är Ugali, som görs på kokande vatten och majsmjöl till en grötliknande massa. Det smakar ingenting. Man äter med höger hand och gör en liten boll och trycker till ett hål i mitten med tummen och liksom sveper in tillbehören i ugalin som i det här fallet var Sukuma-Wiki – kokt finstrimmad grönkål och Kuku – en kycklinggryta. Kycklingen är inte som vår ”broiler kyckling” utan smakar mer som höna eller ”vilt” och är lite rödare och segare i köttet. Det serverades även Chapatti som är en friterad pannkaka. Kenyanerna dricker efter maten, och måltidsdrycken är för det mesta vatten men det funkade med Coca Cola och rödvin också. Efter maten upprepas proceduren med handtvätt vid bordet.

059

The other night I was invited to my neighbors for dinner. They are a young couple who have a 3 year old son. The man in the house has previously lived in England but has now moved back to Kenya to take care of his elderly grandmother who lives with them. They were serving traditional Kenyan dishes. Before we started to eat, the lady of the house came with a plastic bowl and a pitcher of water so we could wash our hands. Then she prayed and thanks the lord for the food. The most important dish on the table is Ugali, made of boiling water and corn flour into a porridge-like mass. It tastes nothing. You eat with your right hand and make a small ball and press a hole in to the center with your thumb, and sweep the side dishes into the ugali which in this case was Sukuma Wiki – boiled fine-chopped kale and Kuku – a chicken casserole. The chicken is not like our ”broiler”, but tastes more like poultry and is a little more red and tougher meat. Chapatti which is a fried pancake was also served. Kenyan drinks after they have finished the food and there is mostly water, but it worked with Coca Cola and red wine too. After the meal, the procedure with hand washing at the table is repeated.